Innoveren met uw (ziekte)verzuimaanpak
Door: Jaap Adamse van Meneer Regezma BV.
Innoveren met uw (ziekte)Verzuimaanpak
“Meer dan de helft van zieke werknemers mankeert medische gezien niks”. Dat stelt de vereniging van bedrijfsartsen, de NVAB. Wat kunt u als werkgever hier aan doen? Herkent u deze frustrerende onmacht?
De veranderingen in de Sociale Zekerheid zorgen er ook nog eens voor dat uw werkgeversrisico’s toenemen. Nog een goede reden om meer grip op ziekteverzuim en re-integratie te krijgen.
Steeds meer bedrijven (groot en klein) kiezen er voor om zelf de regie over hun eigen bedrijfsgezondheidszorg te voeren. Het Eigenregie-model wint steeds meer terrein, vooral bij MKB-bedrijven die actief zijn op het gebied van Sociale Innovatie. Het resultaat is minder risico en minder kosten.
Hierbij zeven tips voor innovatieve werkgevers die een Eigenregie-model overwegen:
Tip 1
Verzuim te snel en te veel in de medische hoek plaatsen, kan leiden tot een langdurig afwezigheid van medewerkers. Veel verzuim blijkt niet medisch te zijn. Allerlei factoren kunnen gezondheidsklachten beïnvloeden zoals: privé-omstandigheden, arbeidsomstandigheden, persoonlijkheid, werkhouding, opvattingen van behandelaars, etc.
De-medicalisering houdt in dat er met de medewerker, in plaats van ziekte, juist over benutbare mogelijkheden tot werk wordt gesproken, ongeacht de (medische) klachten. Met het Eigenregie-model is uw invloed op de-medicalisering groter.
Tip 2
Stel uw eigen “verzuimprotocol” samen, helemaal op maat voor uw bedrijf. In een verzuimprotocol staan de gedragsregels die u en uw werknemer in acht moet nemen tijdens ziekte; “wie doet wat bij verzuim”?
Hoe sneller de re-integratie begint, des te sneller een zieke werknemer weer aan de slag kan.
De verzuim-aanpak moet vooraf voor iedereen helder zijn. Uiteraard moet het systeem volledig voldoen aan de voorwaarden van Wet Verbetering Poortwachter.
Tip 3
Kies voor een gebruiksvriendelijk en waterdicht registratiesysteem (Verzuim Coördinatie Programma) dat volledig gericht is op verzuimmanagement.
Tip 4
Stel uw eigen interne verzuimorganisatie samen, waarbij u bepaalt wat u zelf binnen uw bedrijf uitvoert en welke taken u uitbesteedt aan externe specialisten. Kies bijvoorbeeld uw eigen bedrijfsarts.
Binnen uw gezondheidsmanagement is een goede samenwerking met bedrijfsarts een bepalende factor. Indien u ontevreden bent of nog geen bedrijfsarts heeft, ga dan op zoek naar een arts die aan uw profiel voldoet.
Tip 5
Betrek uw zorgverzekeraar bij uw plannen. Zij hebben er alle belang bij dat u uw verzuimmanagement wilt optimaliseren, maar zijn wellicht nog niet helemaal voorbereid op uw innovatieve Eigenregie-model.
Tip 6
Met een goed registratiesysteem (VCP) kunt u tijdig en nauwkeurig signaleren waar en hoeveel risico uw bedrijf loopt op verzuim. Op basis van feitelijke gegevens kunt u gerichte preventieve maatregelen nemen. Dat kan variëren van een eenvoudige werkplekaanpassing tot een uitgebreid vitaliteits-programma voor het hele bedrijf.
Met deze efficiënte en resultaatgerichte aanpak, kunt u kosten besparen.
Tip 7
AXSIO – Eigen regie bij Verzuim is een beproefd Eigen-regiemodel. Laat u hierover vrijblijvend adviseren door een deskundige verzuimspecialist. U kunt ook gebruik maken van onze helpdesk voor Noordelijke Ondernemers (www.MeneerRegezma.nl). U krijgt gratis, binnen 24 uur een reactie.