Hoe voer ik mijn bedrijf op?

Door: Jaap Adamse van Meneer Regezma BV.

Hoe voer ik mijn bedrijf op?

De definitie van opvoeren is “naar een hoger niveau brengen”.
Het opvoeren van een brommer of auto is een technische aangelegenheid. Het opvoeren van een bedrijf is andere koek.
Toch is het tamelijk eenvoudig om het (werk)vermogen van uw bedrijf te verbeteren. Een innovatieve instrument daarbij is de Company Radar. Het bedrijf ECOstyle uit Oosterwolde heeft daar onlangs al goede ervaring mee opgedaan.

De Company Radar

De Company Radar is een instrument om het werkvermogen van de werknemers binnen uw bedrijf te bepalen en is ontwikkeld op basis van het Huis van Werkvermogen. In het Finse bedrijfsleven is het Huis van Werkvermogen en de Work Ability Index (WAI) een begrip. Het concept is ontwikkeld door de Finse professor Ilmarinen. De WAI vormt een belangrijk onderdeel van de CR.
Finland staat niet voor niets nummer één op de lijst van innovatieve landen.
Blik op Werk, een landelijk onafhankelijk kwaliteits- en kennisinstituut, heeft van de Company Radar de Nederlandse rechten. Meneer Regezma is de enige noordelijke licentiehouder (zie ook www.Blikopwerk.nl).

Hoe gaat de Company Radar in zijn werk?

Nadat de doelstellingen en de aanpak zijn afgestemd met de werkgever, wordt er een werkgroep samengesteld met vertegenwoordigers uit het hele bedrijf (inclusief directie).
Daarna wordt een digitale vragenlijst uitgezet bij alle medewerkers. De resultaten worden verwerkt via een digitaal platform van Blik op Werk. De medewerker krijgt een persoonlijke score op de volgende gebieden:

  • Gezondheid en functionele capaciteit
  • Competenties
  • Attitudes en motivatie
  • Organisatie, werkomstandigheden, management
  • Werk, familie en vrijetijdsbesteding
  • Work Ability Index (WAI)

De individuele resultaten worden anoniem weergegeven. De Company Radar is gebaseerd op de totaalscore van alle medewerkers. De CR laat onder meer zien waar, binnen uw bedrijf, de risico’s en de mogelijkheden liggen op het gebied van werkvermogen.
De werkgroep bepaalt systematisch welke doelstellingen prioriteit krijgen en welke acties ondernomen kunnen worden.
Deze acties worden vastgelegd in een Plan van Aanpak.

Kosten en tijdsinvestering

Het invullen en het verwerken van de vragenlijsten is volledig gedigitaliseerd en neemt dus weinig tijd in beslag.
De werkgroep heeft ongeveer één dag nodig om tot doelstellingen, prioritering en een Plan van Aanpak te komen. Het gehele proces kan binnen twee maanden worden afgerond. Voor het gebruik van de Company Radar dienen we als licentiehouder toepassingskosten af te dragen (tussen de €500,- en €999,-) aan de Finse Universiteit van professor Ilmarinen. Dat geschiedt via Blik op Werk. Daarnaast zijn er nog de kosten van de procesbegeleider van Meneer Regezma. Die kosten zijn mede afhankelijk van uw bedrijf, doelstellingen en wensen.
In het kader van de ESF-subsidie Duurzame Inzetbaarheid is het mogelijk om een deel van de kosten vergoed te krijgen.

Wilt u meer weten over de Company Radar?

Maak een afspraak of stel uw vraag via de helpdesk voor Noordelijke Ondernemers (www.MeneerRegezma.nl). U krijgt gratis, binnen 24 uur een reactie.