Help, mijn medewerker heeft schulden!

Door: Jaap Adamse van Meneer Regezma BV.

Help, mijn medewerker heeft schulden!

Wist u dat een medewerker met schulden u als werkgever 13.000 euro per jaar kan kosten. Dat blijkt uit een onderzoek van het NIBUD. In hetzelfde onderzoek staat dat bijna twee derde van de werkgevers heeft te maken met medewerkers in financiële problemen. Als uw werknemers “financieel fit” zijn en blijven, heeft dat positief effect op de duurzame inzetbaarheid.

De volgende zeven tips kunnen u daarbij helpen.

TIP 1:

Herken vroegtijdig de signalen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan verhoogd verzuim, aanvraag voorschot, altijd extra uren willen werken, vermoeidheid, hoog foutenpercentage, stress of concentratieproblemen.
Wees vooral alert als er levensveranderingen zijn zoals een scheiding, geboorte, sterfgeval of verhuizing.

TIP 2:

Maak het onderwerp bespreekbaar. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In hoeverre is uw bemoeienis een schending van de privacy? Hoe creëer je een situatie dat de medewerker over zijn of haar schaamte of angst heen stapt?

Kies daarom altijd eerst voor een algemene preventieve aanpak, zoals:

  • onderwerp opnemen in de personeelshandleiding
  • benoemen in een nieuwsbrief of bij een plenaire bijeenkomst
  • wijzen op de samenwerking met een budgetcoach

Op die manier weet uw medewerker dat het probleem onderkent wordt, dat het bespreekbaar is en dat er hulp geboden kan worden. Vervolgens is het eenvoudiger om het thema individueel bespreekbaar te maken. Dat kan situationeel, tijdens een functioneringsgesprek of zelfs in de vorm van een financieel adviesgesprek.

TIP 3:

Kom op tijd in actie. Veel werkgevers komen pas in actie wanneer de financiële problemen al vergevorderd zijn. Neem geen risico en durf te vragen. Onderbouw je zorg en de reden van je vraag, dan zal dat altijd gewaardeerd worden. Deze “moedige” vraag levert u wellicht weer een productieve en extra loyale medewerker op.

TIP 4:

Wijs uw medewerkers op de website van www.Financieelgezondewerknemers.nl met bruikbare tips en een checklists. Dit is een laagdrempelige wijze om medewerkers financieel fit en daarmee duurzaam inzetbaar te houden.

TIP 5:

Attendeer uw medewerkers op de app TipTrack (ontwikkeld door AWVN). Via de smartphone kan een medewerker anoniem en onherleidbaar in kaart brengen hoe ze ervoor staan op het gebied van onder andere geld, gezondheid en ontwikkeling.

TIP 6:

Schakel de hulp in van een budgetcoach om verantwoord financieel gedrag bij medewerkers te bevorderen. Uiteraard is dat strikt vertrouwelijk. In het kader van preventie maken steeds meer grote organisaties al standaard gebruik van externe hulp op dit gebied. U kunt de kosten van een budgetcoach samen betalen, bijvoorbeeld via een inzetbaarheidsbudget.

TIP 7:

Neem contact met ons op als u meer wilt weten over dit onderwerp. Wij kunnen u ook in contact brengen met deskundige budgetcoaches of andere aanbieders op het gebied van schuldhulpverlening. Maak een afspraak of stel uw vraag via de Helpdesk voor Noordelijke Ondernemers (www.MeneerRegezma.nl).
U krijgt gratis, binnen 24 uur een reactie en advies.

Quote: een medewerker met schulden kost u 13.000 euro per jaar